В днешния развиващ се дигитален свят, създаването на съдържание (content creation) играе важна роля във всяка маркетинг стратегия. Но защо всъщност той е така важен? Целта е да се изгради връзка между създателя на съдържание и клиента, а създаденият продукт да ангажира и заинтересова достатъчно публиката. В следващите няколко реда ще научите за различните типове съдържание и тяхната роля в ежедневието ни.

Какво е content creation?

Нека си отговорим на въпроса: „Що е то content creation?“. Този термин в дигиталния маркетинг произлиза от английски и буквално означава създаване на съдържание. Това включва изготвяне на оригинален материал, който да образова, информира или забавлява публиката и да предостави стойност на аудиторията.

Похвати за content creation
Снимка: Pixabay

Ефективният content creation изисква задълбочено разбиране на целевата група на продукта и темата. То е предизвикателство, което е предпочитано от пазара,  отнема време за подготовка и изработка. Процесът включва генериране на идея и пътят към нейното осъществяване.

Да приемем, че въображението е океан, а идеите са вълни. Те също идват на приливи и отливи. Креативността е част от всеки и всичко зависи от това как я реализираме. А какво по-хубаво от това да получаваме доходи чрез въображението си? А как да действаме, когато вече имаме идея и какво да правим с нея?

Развитие на създаването на съдържание

Създаването на съдържание се е развива значително с течение на времето, причината, за което е до голяма степен развитието на технологичния напредък, както и промените в поведението на потребителите. Някои от основните способи чрез  които създаването на съдържание се е променило през годините, включват:

Първоначални форми на произвеждане на съдържание

Историята затова как създаването на съдържание в маркетинга и във връзките с обществеността достига до наши дни е следната. Тя датира от ранните дни на печатните медии – вестници и списания. Чрез съобщения за пресата и реклами те искат да популяризират своите продукти и услуги. Това обаче съвсем не е всичко и предстои да Ви запознаем с някои от първоначалните форми на съдържание, осъществени чрез технологичен напредък:

Промяна в създаването на content
Снимка: Pixabay

Прогрес на цифровите медии

Днес е по-лесно и достъпно за широката аудитория да се възползва от content creation. Всеки с компютър и интернет връзка може да създава и споделя съдържание в онлайн пространство. Напредъкът и бързото развитие на технологиите, изобретяването на нови софтуери, различни приложения също превръщат в по-лесно от всякога изготвянето на висококачествено съдържание.

Тъй като потребителите разполагат с обширно количество информация са станали по-разбиращи, също и по-проницателни по отношение на съдържанието, което консумират. Днешните потребители очакват съдържание, което е персонализирано, ангажиращо и подходящо за техните интереси и нужди.

Примери за content creation

Брошури и листовки

Какво пък съвременно има в тях ще си кажете? В началото на ХХ век фирмите създават печатни материали, като брошури и листовки, за да популяризират своите продукти и услуги. Тези материали обикновено се разпространяват на потенциални клиенти по пощата или лично. Сравнително нов метод за разпространяване на съдържание.

Радио и телевизионни реклами

Метод, наложил се и показал своята ефективност. Този дял  от ATL маркетинга заема своето начално развитие през средата на XX век. Радиото и телевизията се превърнаха в популярни медии за реклама. Компаниите започват да създават аудио и видео реклами, които се излъчват на широка публика чрез радио и телевизионни станции.

Видовете съдържание днес

В наши дни, благодарение на технологиите и различните платформи, са ни предоставени най-различни възможности, касаещи бизнеса, фирми или физически лица. Ето и няколко примера за съвременни начини за content creation:

Социалните медийни платформи

Facebook, Instagram и LinkedIn са разпространени, общодостъпни канали за създаване на съдържание. Марки и физически лица могат да използват тези платформи, за да създават и споделят голямо разнообразие от съдържание, включително снимки, видеоклипове, писмени публикации и др.

Социални приложения
Снимка: Pixabay

Видео съдържание

Видео съдържанието става все по-популярно през последните години, като платформи като YouTube и TikTok предоставят възможности на създателите да правят и споделят видео съдържание. Видеосъдържанието може да приеме много форми, включително видеоклипове с инструкции, рецензии на продукти, виртуални видео уроци, видеоблогове и др. Популярни форми на видеосъдържание, които се харесват от широката аудитория, са видеа от типа въпроси и отговори, реакции, предизвикателства и още.

Подкасти

Подкастите се явяват като форма на content creation, като отделни лица и фирми създават аудиосъдържание по широк кръг от теми. Je могат да се разпространяват чрез платформи като Apple Podcasts, Spotify и др.

Изкуствен интелект

Днес все по-нашумяващ е най-новият метод за създаване на съдържание– изкуственият интелект. Неговата роля на пръв поглед е да улесни създателите на съдържание, но и поражда въпроси със сериозна същественост.

Събитието: „ Изкуственият интелект “ в дигиталната среда;
Уебинарът „Изкуственият интелект в дигиталната среда“ на Sales Club с участието на Sales Force, AdVaib и PARA.

Има много съвременни начини за content creation, всеки със своите предимства и предизвикателства. Ключът към ефективното създаване на съдържание е разбирането на Вашата аудитория, избора на правилната платформа и формат за вашето съдържание и създаването на висококачествено, ангажиращо съдържание, което предоставя стойност на аудитория Ви.

Създателят на съдържание

Всеки страхотен content creation започва с добра идея и още по-добре установен работен процес.  Създателят на съдържание след като генерира идея си прави план за действие. Ключът към успеха е добре да умеем да разполагаме с времето.

Ако знаем, че за изпълнението на дадена задача ще ни е обходимо време, не чакаме до последния момент да дойде нейния ред. Редактирането на вече готовия материал е може би най-трудната част от целия процес по реализиране на идеята. Та нали сме създали нещо, как се очаква да го „осакатим“, изваждайки или добавяйки към него? Нека започнем с основите, като определението за създател на съдържание.

създател на съдържание
Снимка: Pixabay

Всеки content creator отговаря за идеята, създаването и разпространението на контента, свързващ марката с нейната целева аудитория.  Те фокусират креативността си върху производството на примамливо и ангажиращо съдържание. С това се привлича вниманието на потребителите, за да се стимулира трафика към уебсайта, реализациите и взаимодействията с Вашата марка на външни платформи.

Повечето процеси по content creation включват задълбочени мисли, редакции с други заинтересовани страни, преди съдържанието да е готово за публикуване.

 Тъй като съдържанието може да приеме много форми:

 -блог;

-публикации;

-видеа;

-реклами.

Примери от нашето ежедневие

Горепосочените са само няколко, процесът е нюансиран и не винаги е толкова лесен, колкото може би ни се струва. Добър content creation, може да повлияе благоприятно за развитието на Вашия бизнес. Качественото съдържание може да помогне на Вашите аудитории и клиенти да намерят решения и отговори на техните проблеми.

Всекидневно попадаме на примери за content creation в ежедневието ни:

– уебстраници;

– публикации в социалните медии ;

– блогове;

– видеа;

семинари и много други.

Трябва ли ни content creation?

В заключение, създаването на съдържание се е превърнало в съществена част от маркетинга, връзките с обществеността и дигиталната комуникация в днешния свят. От ранните дни на печатните медии до модернистичната страна на дигиталния свят на социалните медии и интерактивното съдържание, създателите на съдържание непрекъснато развиват своята професия. Те винаги трябва да бъдат в крак с времето, променящите се технологии, новите тенденции и предпочитания на публиката.

Въпреки платформата или формата, основните принципи на създаване на съдържание остават същите: създавайте ценно, ангажиращо съдържание, което допада на вашата аудитория, резонира с вижданията и мнението и помага за постигането на целите Ви. А ако желаете да включите качествен контент във Вашия уебсайт, натиснете следния бутон:


0 Comments

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *