В днешната дигитална ера, различните рекламни агенции се борят за късчета от пазара, върху който искат да се позиционират. Основната мисия в света на маркетинга е да се представите добре пред клиента и усилията Ви да получат реализация. На теория е по-лесно да се каже, отколкото да приложим това на практика. Когато сте изправени пред конкуренция, винаги е добре да заложите на TTL маркетинг.

Чрез него можете да намерите начини да се откроите и да поставите компанията си на преден план пред останалите конкуренти. Този тип маркетинг изисква създаване на креативни рекламни стратегии, комбиниращ традиционни и съвременни тактики. В тази статия ще научите за:

TTL маркетинг: Какво представлява?

TTL маркетингът, в превод „маркетинг през линията“ е стратегия, която съчетава традиционни маркетингови техники от другите две основни направления:
– ATL- Above the line (маркетинг над линията);
– BTL- Below the line (маркетинг под линията).

Той цели създаването на по-ефективна маркетингова кампания. TTL маркетингът представлява съвкупност от тези две маркетингови стратегии. Той  създава безпроблемна кампания, която включва както традиционни, така и дигитални маркетингови техники.  Това помага на бизнеса да достигне до по-широка аудитория, да изгради информираност за марката и да увеличи продажбите.

Чрез интегриране както на ATL, така и на BTL маркетинга, този подход може да помогне на бизнеса да достигне до по-широка аудитория, да изгради осведоменост за марката и да увеличи продажбите. Примери за него са:

маркетинг стратегии
Снимка: Pixabay

-маркетинг чрез социалните мрежи;

-маркетинг в социалните мрежи;

-събития;

-семинари и уебинари.

Какъв е ключът към  TTL маркетинга?

За да създадете успешна кампания от този тип, ще трябва да подготвите последователно и унифицирано послание във всички маркетингови канали. Това означава, че съобщенията, брандирането и творческите елементи на кампанията трябва да бъдат последователни във всички канали, за да се създаде единен имидж на марката.

Например – TTL маркетингова кампания за лансиране на нов продукт може да включва Facebook кампании за brand awareness , последвана от насочен маркетинг по имейл към клиенти, които са проявили интерес към подобни продукти.

Идеята е се създаде шум около пускането на продукта (така нареченият brand awareness). В този етап на пазарната фуния, Вие ще трябва да привлечете аудитория. С използването на този подход, Вие можете да получите моментална обратна връзка. Това може да се случи чрез коментари във Вашият канал в социалната мрежа, уебсайта Ви, или дори по имейл.

Това е изключително ефективен метод за проучване на пазара, преди да пуснете самият продукт. Получавайки различни мнения от потенциалните купувачи, Вие използвате TTL маркетинга, за да подобрите качеството на Вашия продукт/услуга.

Предимствата на този подход

Има няколко предимства от използването на TTL маркетинг за вашия бизнес. Ето някои от тях:

Достигате до по-широка аудитория

Чрез комбиниране на традиционните маркетингови подходи, маркетингът под линията може да помогне на бизнеса да достигне до по-широка аудитория.  Това е така, защото ATL техники като телевизионни и радио реклами имат по-широк обхват, докато тези от рода на BTL, като телемаркетинг, позволяват на бизнеса да се насочи към специфични аудитории.

В случая на TTL, Вие имате възможността да достигнете до широка аудитория посредством рекламните инструменти на различни социални мрежи. Така Вие освен създаване на Brand Awareness, можете да достигнете и до потребителския опит, свързан с Вашата кампания.

Един успешен похват е създаване на последователно послание във всички маркетингови канали. Това означава, че е по-вероятно клиентите да запомнят марката и посланията, свързани с нея. За целта могат да бъдат използвани различни похвати, включително storytelling.

реклама във фейсбук
Снимка: Pixabay

Увеличаване на продажбите

Посредством използването на TTL маркетингови техники, фирмите могат да създадат по-всеобхватна кампания. Така възможността за резониране с клиентите и да ги накара да предприемат действие свързано с желанието да продават. Това може да включва продажба, абониране за бюлетин, следване на марката в социалните медии и други.

Интеграция с потребителите и сегментиране

Както вече споменахме, този тип стратегии предполага моментална обратна връзка. Но когато говорим за социални мрежи, трябва да разбираме как работи техния алгоритъм. Понякога може един човек, който въобще не се интересува от футбол, да хареса страници на 10 футболисти. В резултат на това, на неговият news feed той ще забелязва такива реклами.

Създаването на събитие, което да бъде излъчено онлайн или да се проведе на живо, позволява наистина да се ангажирате с нужната за Вас аудитория. Да приемем, че създавате платено събитие на тема „Маркетингът според Сет Годин“ и слагате такса 10 лева. По този начин Вие привличате хора, които не само са заинтересовани от продукта, но и са готови да заплатят за него. Вие сегментирате Вашата таргет аудитория много по-добре.

По същия начин, можете да създадете и платен уебинар. Друг пример е сегментирането на хората, ангажирали се с Вашата реклама във Facebook. Посредством инсталирането на pixel, Вие можете да проследите дали след лийд към сайта, потребителят е извършил покупка.

TTL маркетинг
Снимка: Pixabay

Примери от бизнеса

През годините ние сме ставали свидетели на най-различни рекламни кампании без дори да сме го осъзнавали. Да вземем например кампанията на Coca-Cola- Share a Coke. Тя комбинира традиционните методи за реклама и дигиталния маркетинг. Кампанията включва смяната на логото върху напитките им  с популярни имена и окуражава потребителите да споделят със семейството и приятелите. Кампанията също включва компоненти от социалните медии като хаштагове и персонални дигитални реклами.

Друг успешен пример за прилагане на добра TTL кампания е тази на Nike. Тя също комбинира различни методи и стратегии от маркетинга. Кампанията включва телевизионна реклама, в която участват атлети и компонент от социалните мрежи, който окуражава потребителите да споделят техни снимки и истории, използвайки хаштага #justdoit.

Предизвикателствата пред TTL маркетинга

Докато маркетинга има многобройни плюсове, е важно да отбележим, че има потенциални пречки. Ето и някои от основните предизвикателства, пред които марките са изправени докато прилагат TTL стратегии.

– Комплексност : Изисква се кординация между няколко канали и платформи. Те могат да отнемат време поради сложността си. Предизвикателство е за брандовете да създават консистентни послания през различните канали докато искат да достигнат до различна аудитория при всяка от платформите.

– Ресур : Прилагането на тези кампании може да бъде скъпо, тъй като включва разновидни канали и платформи. Марките се нуждаят от повече капитал прибавени към техния бюджет, с цел изпълнение на успешна кампания.

– Интеграция: Ако бранда използва няколко агенции или доставчици. Може да бъде предизвикателство да подсигурите всеки един от каналите свързан с цялостното послание и стратегия на бранда.

В крайна сметка целта на TTL маркетинга е да увеличи продажбите. Може да създаде по-ефективна маркетингова кампания, която достига до по-широка аудитория, изгражда разпознаваемост на марката и в крайна сметка стимулира продажбите.

Посредством използването на TTL маркетингови техники, фирмите могат да създадат по-всеобхватна маркетингова кампания, която е по-вероятно да резонира с клиентите и да ги накара да предприемат действия, независимо дали става въпрос за покупка, абониране за бюлетин или следване на марката в социалните медии.

Този тип маркетинг е мощна стратегия и сигурна рецепта за успех. За да извлечете само позитивите от този тип маркетинг, съветваме Ви да се консултирате с експерти.


0 Comments

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *